Stadsgaten van Hasselt
- 1 minuten leestijd
- 690 x bekeken
Al voor 188 werd er in de nabijheid van de stad Hasselt turf gegraven in de zogenaamde Stadsgaten van Hasselt; het gebied viel toen nog bestuurlijk onder het Kerspel van Hasselt en na de Franse tijd werd het definitief toegedeeld aan Staphorst.
Tegenwoordig is het een gebied, recent uitgebreid met nieuwe gebiedjes, dat bestaat uit volledig dichtgegroeide trekgaten die ooit, tot in de jaren ’60, nog als hooiland in gebruik waren. Het waren zogenaamde trilvenen. Hun plantengroei was destijds heel bijzonder: Klein en Plat Blaasjeskruid, Parnassia, miniplantjes van de Witte Waterlelie, Stijf struisriet, Late Zegge en Ronde zonnedauw.
Tegenwoordig is dat anders en tref je veel vegetaties met veenmossen en haarmossen. Met plagproeven en grootschalig ondiep afgraven heeft de begroeiing weer heel nieuw kansen, waarbij te noemen zijn: Veenpluis, Koningsvaren, Eénarig wollegras, Lage zegge en Knolrus. Een zeer bijzonder vlindersoort heeft de Stadsgaten ook als leefgebied verkozen: de Zilveren maan, waarvan de rupsen alleen op het blad van het Moerasviooltje voorkomen.